top of page
 • Vierde Pèp Lib expeditie
  Vierde Pèp Lib expeditie
  zo 22 sep
  Vijverdal
  22 sep 2024, 13:00 – 20:00
  Vijverdal, Kerkstraat 12, 1785 Merchtem, België
  Wandel je mee op zondag 22 september ‘24? Zamel mee geld in voor duurzame landbouw in Haïti.
  Delen

“Ayiti cheri…. voorbij de clichés”

Op 22 september 2024 organiseren wij een wandeltocht  ten voordele van onze projecten in Haïti. Om je in alle aspecten te laten kennismaken met Haïti en onze projecten, organiseren we ook een tentoonstelling in het August De Boeckhuis in Merchtem op 21 en 22 september.

De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 21 september, om 20u met een vernissage, waarop wij je graag uitnodigen. Indien je verantwoordelijk bent voor een organisatie mag je gerust geïnteresseerde leden meebrengen. De Haïtiaans kunstenaar Kevens Prévaris zal je laten kennismaken met zijn kunstwerken.​​​

KevensPrevaris.jpg
tentoonstelling.png

Verder stellen we een aantal privé collecties tentoon en laten we je kennis maken met de geschiedenis en het leven op Haïti.  Tijdens de vernisage word er een drankje aangeboden door het gemeente bestuur.

De tentoonstelling “Ayiti cheri, voorbij de clichés” is opgezet rond een vijftal thema’s:

 1. Geschiedenis en literatuur/poëzie

 2. Beeldende kunst

 3. Leven in Haïti (o.a. onderwijs)

 4. Landbouw en economie

 5. De twee projecten van Pèp Lib
   

De tentoonstelling wordt opgehangen aan een verhaal van een dag in een Haïtiaanse familie, waarbij alle leden van de familie de verschillende domeinen doorlopen.

 

De geschiedenis van Haïti is fascinerend. Het was het eerste land dat zich in 1804 op eigen kracht  bevrijdde van het koloniale juk. Het was een “gevaarlijk” precedent voor de andere koloniale machten. De zware (letterlijk) tol die ze hiervoor betaalden is tot op vandaag scherp voelbaar en verklaart grotendeels de armoede, de corruptie en de politieke chaos.

 

Tijdens de tentoonstelling zullen we ook de projecten voorstellen van onze partners in Haïti.

Dit wordt mogelijk gemaakt met de steun van de Provincie Vlaams-Brabant​.

bottom of page